Nawet łagodna niedoczynność tarczycy powoduje znaczące zmiany w naszym samopoczuciu: nadwagę, zmęczenie, wypadanie włosów, depresję, zaparcia, nietolerancję zimna, utratę libido, problemy z pamięcią oraz koncentracją.

Do produkcji hormonów tarczyca potrzebuje składników odżywczych takich jak minerały, witaminy czy aminokwasy. Większość przypadków niedoczynności tarczycy jest spowodowana niedoborem jodu i selenu oraz procesami autoimmunologicznymi. Obecnie szacuje się, że ponad miliard ludzi na świecie żyje w regionach ryzyka niedoboru jodu i selenu, a zawartość tych pierwiastków w produktach spożywczych zależy od ich zawartości w glebie i wodzie. Gleby na terenie Polski są uważane za ubogie w selen i jod.

Niedoczynność tarczycy jest chorobą przewlekłą i może się utrzymywać przez całe życie. Jeżeli we właściwym czasie zmienimy swoją dietę i tryb życia według prawidłowych wskazówek oraz wzbogacimy organizm we wszystkie składniki niezbędne do regeneracji tarczycy, możemy osiągnąć całkowitą eliminację objawów niedoczynności i zapewnić sobie życie w zdrowiu.

Kompozycja składników odżywczych dla zdowia tarczycy

Lekarze medycyny naturalnej wykorzystują aminokwasy, witaminy i minerały oraz zioła jako alternatywę dla syntetycznych hormonów tarczycy.

Aminokwasy odgrywają ważną rolę we wspieraniu zdrowia tarczycy. Najlepiej wybierać aminokwasy w formie naturalnej i w postaci wolnej, gdyż wchłaniają się one bez konieczności trawienia. Przedrostek w formie literki L-(DL- w przypadku fenyloalaniny) mówi nam o najlepszej postaci aminokwasów.

L-tyrozyna to aminokwas, który jest prekursorem ważnych hormonów tarczycy i nadnerczy. Niedobór tego aminokwasu może powodować niedoczynność tarzycy lub przeciążenie i wyczerpanie nadnerczy w czasie stresu. Objawia się to zmęczeniem, obniżeniem sprawności psychicznej, pogorszeniem koncentracji i pamięci lub depresją. Suplementacja tyrozyną wspiera funkcje tarczycy, pomaga utrzymać sprawność umysłową, minimalizuje skutki stresu, hamuje głód i w taki sposób może zapobiegać tyciu u osób z niedoczynnością tarczycy.

L-karnityna odgrywa ważną rolę w metabolizmie energii z tłuszczu, dlatego niezbędny jest prawidłowy poziom tego aminokwasu w organizmie osób z niedoczynnością tarczycy. Jednym z pierwszych objawów niedoczynności tarczycy jest spadek energii oraz niekontrolowalna waga. Aby karnityna była w pełni wykorzystana, wymaga obecności witaminy C, żelaza, niacyny, B6 i aminokwasu metioniny. L-karnityna wywiera działanie biologiczne, dlatego w tej postaci powinna być obecna w codziennej diecie lub podawana jako suplement. L-karnityna jest potrzebna do transportowania kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie ulega przemianom, w wyniku których powstaje energia niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek. Suplementacja L–karnityną obniża poziom cholesterolu, który często jest podwyższony u osób z niedoczynnością tarczycy. Wpływa na pracę mózgu i serca. Przyczynia się do spadku wagi.

Minerały

Jod jest niezbędny do wytwarzania hormonów tarczycy. Przy wzbogaceniu jedzenia (sól, woda) w jod w postaci chemicznej bardzo łatwo przedawkować ten pierwiastek, co powoduje negatywne działanie na organizm. Z drugiej strony produkty naturalnie bogate w jod (owoce morza oraz ryby) w dzisiejszych czasach mają podwyższony poziom dioksyn – substancji kancerogennych. Dlatego najlepszym rozwiązaniem, aby wzbogacić swoją dietę w jod, jest suplementacja algami brunatnymi. Zawierają one również beta-karoten, witaminy z grupy B, witaminę C, D, E, K, bor, brom, miedź, żelazo, magnez, molibden, potas, selen, siarkę oraz aminokwasy. Te pierwiastki śladowe są wykorzystywane przez organizm do prawidłowego funkcjonowania gruczołów i metabolizmu. Wspomagają proces odchudzania, wpływają na szybszą przemianę materii, a także zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w organizmie.

Cynk jest kolejnym niezbędnym minerałem dla optymalizacji zdrowia tarczycy oraz odgrywa kluczową rolę w funkcjach hormonalnych. Bez obecności cynku, tarczyca nie może przekształcić nieaktywnego hormonu T4 w aktywny hormon T3. Co więcej, również podwzgórze potrzebuje cynku, aby wytworzyć hormon (TSH) używany do sygnalizowania przysadce mózgowej, by ta aktywowała tarczycę. Naukowcy odkryli również, że cynk odgrywa rolę w promowaniu aktywności receptorów tarczycy zlokalizowanych wewnątrz komórek ciała. Odgrywa on ważną rolę w funkcjach układu odpornościowego, gojeniu się ran, w krzepnięciu krwi, reprodukcji, we wzroście a nawet węchu – tak więc w wielu funkcjach, w których udział bierze również tarczyca. Najlepszą postacią jest pikolinian cynku.

Selen wchodzi w skład enzymów biorących udział w produkcji i rozkładzie hormonów tarczycy, oraz w skład enzymów "antyoksydacyjnych". Ponadto selen jest składnikiem dejodynaz, które przekształcają tyroksynę (T4) do trójjodotyroniny (T3) jak również inaktywują hormony tarczycy. Niedobór selenu w diecie może potęgować wystąpienie wola. Selen ma szereg innych właściwości, np. jest silnym przeciwutleniaczem, wspomaga układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca. Selen w połączeniu z witaminą E wykazuje działanie przeciwzapalne.

Miedź odgrywa ważną rolę w metabolizmie aminokwasu tyrozyny, który jest prekursorem hormonów tarczycy. Mimo że niedobór miedzi występuje niezbyt często, suplementacja cynku dłużej niż kilka tygodni może spowodować zaburzenia absorpcji miedzi. Dlatego bardzo ważne jest podawanie preparatów zawierajacych zarówno cynk jak i miedź. Przeciwskazaniem dla podania miedzi jest choroba Wilsona.

Mangan potrzebny jest w transporcie tyroksyny do komórki i aktywuje enzymy, które zwiększają funkcje tarczycy. Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu, który potrzebuje odżywienia przy niedoczynności tarczycy.

Witaminy

Zdrowie tarczycy jest ściśle powiązane ze zdrowiem nadnerczy, ponieważ witamina C, cynk, selen oraz aminokwas tyrozyna są niezbędne do wytwarzania hormonów tarczycy oraz hormonów nadnerczy (adrenaliny i noradrenaliny). Ciagły stres powoduje wyczerpanie nie tylko nadnerczy, ale również zaburza produkcję hormonów tarczycy z powodu braku składników odżywczych.

Ponadto witaminy C, A, E, cynk i selen chronią nas przed wpływem wolnych rodników oraz pobudzają układ odpornościowy i aktywują jego komórki do działania.

Witaminy grupy B niezbędne są do produkcji energii, której brak odczuwamy nawet przy łagodnej niedoczynności. Ponadto witaminy grupy B wymagane są w metabolizmie węglowodanów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych, hormonów, cholesterolu i syntezy neuroprzekaźników. Dzięki temu zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w organizmie, obniżają poziom cholesterolu i lipidów we krwi, normalizują równowagę gospodarki hormonalnej i polepszają pamięć, koncentrację oraz podnoszą poziom energii.

To najważniejsze substancje odżywcze, które wpływają na czynność tarczycy.

lek. med. Natalia Łukaszowa