Nieprawidłowy poziom glukozy na czczo (podwyższony lub w górnej granicy normy) nie musi nieuchronnie prowadzić do cukrzycy typu II. Jest to sygnał od naszego ciała, że dieta oraz styl życia, który prowadzimy, nie służy naszemu zdrowiu, a ich zmiana może zapobiec rozwojowi choroby i jej powikłaniom. W jaki sposób wspomóc organizm w walce z chorobą? Na czym powinno opierać się naturalne wsparcie leczenia cukrzycy?

Badania jednoznacznie wskazują na przewagę leczenia dietą oraz wysiłkiem fizycznym nad leczeniem farmakologicznym w przypadku nieprawidłowej glikemii na czczo. Redukcja masy ciała o 7% w połączeniu z umiarkowanym wysiłkiem fizycznym trwającym minimum 150 minut tygodniowo zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu II o około 60%.

Zdrowa redukcja masy ciała musi być stopniowa - utrata wagi nie powinna odbywać się w tempie szybszym niż 0,5 kg masy ciała tygodniowo. Taki efekt można osiągnąć zmniejszając podaż energii o 500 kcal dziennie. Ważne jest zachowanie zrównoważonej diety - należy skomponować ją w taki sposób, aby dostarczać wszystkie składniki w odpowiednich ilościach i proporcjach.

  • W diecie należy ograniczyć węglowodany proste, takie jak pieczywo, makarony, ziemniaki i ryż i spożywać je jedynie w pierwszej połowie dnia;
  • w drugiej połowie dnia bazą posiłków powinno być białko;
  • posiłki nie powinny być większe niż 200 g dla kobiety i 300 g dla mężczyzny;
  • posiłki nie powinny być spożywane częściej niż co 3,5-4 godziny; częstsze posiłki powodują stałą stymulację wydzielania insuliny, która działa anabolicznie – między innymi zwiększa masę ciała oraz magazynowanie tłuszczy.

Wiemy już, że naturalne wsparcie leczenia cukrzycy powinno opierać się przede wszystkim na zmianach w stylu życia. Planując swój jadłospis należy pamiętać o tzw. indeksie glikemicznym – wskaźniku, który obrazuje wpływ spożytych pokarmów na poziom glukozy we krwi. Produkty o dużym indeksie glikemicznym podlegają szybszemu trawieniu i wchłanianiu w przewodzie pokarmowym. Dochodzi do gwałtownego zwiększenia glikemii poposiłkowej oraz gwałtownego wydzielania insuliny, co prowadzi do szybkiego obniżenia się glukozy we krwi. Niski poziom glukozy z jednej strony jest sygnałem dla trzustki do produkcji glukagonu, który zwiększa łaknienie zwłaszcza na produkty słodkie, a z drugiej powoduje senność i zmęczenie po posiłku. Warto zatem wybierać produkty o średnim i niskim indeksie glikemicznym, które powodują łagodniejszy wzrost glukozy we krwi i zrównoważone wydzielanie insuliny, dostosowane do tego poziomu. Głód pojawia się po dłuższym czasie, a po posiłku nie pojawia się senność i zmęczenie.

  • Indeks glikemiczny zależy nie tylko od ilości i rodzaju węglowodanów w produkcie, ale również od zastosowanych metod przetwarzania żywności - im produkt jest bardziej rozdrobniony lub rozgotowany, tym większy jest jego indeks glikemiczny np. soki mają wyższy indeks glikemiczny niż owoce, z których są zrobione, puree ziemniaczane szybciej podnosi poziom cukru we krwi niż ziemniaki gotowane spożywane w całości. Dlatego warto jest spożywać owoce i warzywa w ich naturalnej, nieprzetworzonej formie.
  • Na indeks glikemiczny produktu mają również wpływ inne produkty zawarte w posiłku. Wybierając produkt o średnim lub dużym indeksie glikemicznym pamiętaj, iż białko, tłuszcz i błonnik spowalniają wchłanianie węglowodanów.


Zróżnicowana i bogata w składniki odżywcze dieta to jeden z najważniejszych aspektów leczenia cukrzycy i stanów przedcukrzycowych. Organizm wspomóc mogą także naturalne preparaty.  

Do substancji, które mogą być pomocne dla osób zmagających się z podwyższonym poziomem glukozy we krwi należą:

  • chrom - jest podstawowym składnikiem czynnika tolerancji glukozy (Glucose Tolerance Factor – GTF), którzy reguluje upośledzoną tolerancję glukozy. Chrom zwiększa wrażliwość receptorów komórek na insulinę, wpływając na poprawę metabolizmu glukozy we krwi. Chrom może także wpływać pozytywnie na poziom glukozy we krwi u osób z obniżonym jej poziomem (hipoglikemią).
  • cynamon - związki w nim zawarte pobudzają receptory insuliny, co wpływa na zwiększenie zdolności wykorzystania glukozy przez komórki. Preparaty zawierające cynamon zalecane są osobom cierpiącym na oporność na insulinę.

Suplementację preparatami wspomagającymi metabolizm glukozy należy skonsultować z lekarzem. Specjalista pomoże ci również w dopasowaniu zmian w stylu życia do twojego stanu zdrowia w ten sposób, aby naturalne wsparcie leczenia cukrzycy przyniosło wymierne efekty. Tolerancja oraz metabolizm glukozy to cechy indywidualne. Aby zidentyfikować twój metabolizm glukozy i zasady żywienia dostosowane do twojego organizmu, warto wykonać doustny test tolerancji glukozy oraz krzywą insulinową pod opieką lekarza. Indywidualna, dostosowana do twojego organizmu profilaktyka, plan żywieniowy oraz wysiłek fizyczny, może uchronić cię przed cukrzycą typu II oraz jej powikłaniami.

autor: lek. Marta Mikulak