Jeżeli chcesz oczyścić organizm, rozwiązać problemy skórne, lub polepszyć jej stan oraz zapobiec takim groźnym chorobom jak nowotwory, po pierwsze trzeba zadbać o prawidłową pracę układu pokarmowego, a zwłaszcza jelita grubego.


Współczesny tryb życia, sposób odżywiania się i stres powoduje zaburzenia układu trawiennego, przede wszystkim zaparcia. Występują one wtedy, gdy przez dłuższy czas treść jelitowa pozostaje w obrębie przewodu pokarmowego. Za prawidłowe uważa się oddawanie jednego stolca codziennie rano. Zaleganie treści pokarmowej powoduje wchłanianie toksyn do krwi, a nie wydalanie ich ze stolcem. Podwyższony ich poziom obciąża wątrobę i zaburza proces oczyszczania organizmu. Toksyny z krwi przedostają się do płynu międzykomórkowego i w taki sposób zakwaszają nasz organizm. Normalizacja funkcji układu pokarmowego jest podstawą i pierwszym krokiem oczyszczania naszego organizmu.

Niezbędny błonnik. Błonnik jest ważnym elementem zdrowej diety i odgrywa istotną rolę w zdrowiu i w spójnym działaniu całego przewodu pokarmowego. W błonniku można wyróżnić składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. Do prawidłowej pracy układu pokarmowego niezmiernie istotnie są proporcje tych dwóch rodzajów błonnika. Idealne proporcje, usuwające skutecznie zaparcia i przywracające normalną pracę jelit, to 60% błonnika rozpuszczalnego w wodzie (pektynowego) i 40% błonnika nierozpuszczalnego w wodzie (celulozowego). Skuteczna dzienna porcja błonnika dla osób dorosłych w wieku do 50 lat wynosi 38 gramów dla mężczyzn i 25 gramów dla kobiet. Powyżej 50 roku życia, spożycie błonnika dla mężczyzn wynosi 30, a dla kobiet 21 gram. Dzieci powinny spożywać od 10 do 21 gram błonnika dziennie w zależności od wieku. Zawartość błonnika w popularnych produktach i potrawach nie jest zbyt wysoka stąd niezbędne jest uzupełnianie swojej diety w naturalne produkty zawierające obie frakcje błonnika jednocześnie, w odpowiednich proporcjach.

Nierozpuszczalne włókna (celuloza) absorbują wodę i tworzą masę w przewodzie pokarmowym. Mechanicznie stymulują ściany jelita, co pobudza je do wykonywania delikatnych ruchów perystaltycznych. Jednocześnie jego twarda zewnętrzna struktura delikatnie podrażnia ścianki jelita i stymuluje do odpowiedniego przesuwania pokarmu w dół przewodu pokarmowego. Nierozpuszczalne włókna poddawane są naturalnej fermentacji, w wyniku czego wytwarzają się krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są głównym źródłem energii dla zdrowych komórek jelitowych. Najwięcej celulozy występuje w liściastych warzywach, grochu, fasoli oraz w łuskach nasion babki płesznik (psyllium) i otrębach.

Rozpuszczalne włókna (pektyna) tworzą rodzaj galaretowatego żelu o dużej objętości, wyściełającego ściany przewodu pokarmowego. Ten rodzaj trudno przepuszczalnej błony spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia. To daje dłuższe uczucie sytości po posiłku oraz zmniejsza wydzielanie insuliny. Poza tym zapobiega on drażnieniu ścianki jelita i przyklejaniu się do niej pokarmu, co przeciwdziała niestrawności i procesom gnicia. Zadaniem błonnika pektynowego jest „kontrolowanie” nadmiernego wysuszania stolca, inaczej powoduje to ryzyko powstania stanów zapalnych oraz zaparć. Ten rodzaj błonnika usuwa metale ciężkie. Jest to błonnik przeważnie pochodzenia owocowego. Najskuteczniejsze błonniki pektynowe to pektyna jabłkowa, grejpfrutowa i owsiana.

Jak działa błonnik?

  • Zapobiega zaparciom. Otaczając stolec galaretowatym żelem nadaje mu właściwy poślizg i zapobiega powstaniu gnijących nie strawionych resztek. Takie działanie umożliwia fizjologiczne trawienie i wypróżnienie się w krótszym czasie.
  • Korzystnie wpływa na rozwój flory bakteryjnej. Dieta uboga w błonnik powoduje rozwój szkodliwych bakterii, co na przestrzeni lat ma bardzo niekorzystne konsekwencje dla funkcjonowania jelit i całego organizmu.
  • Obniża cholesterol. Dieta bogata w błonnik pektynowy pomaga w kontrolowaniu poziomu cholesterolu poprzez wyłapywanie tzw. złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów.
  • Obniża poziom cukru. Błonnik pektynowy spowalnia wchłanianie cukru co daje dłużej trwające uczucie sytości i zmniejsza wyrzut insuliny do krwiobiegu.
  • Pomaga schudnąć. Błonnik celulozowy zwiększa objętość stolca oraz daje uczucie sytości i pełności. Oba rodzaje błonnika pochłaniają część tłuszczu, absorbując od 30-180 kcal dziennie. Jeżeli tylko wzbogacimy naszą dietę w odpowiednią ilość błonnika, to już dzięki temu możemy schudnąć od 1,5 kg do nawet 9 kg w ciągu roku. Błonnik obniża poziom toksyn i pochłania wodę, co przyczynia się do zeszczupleń obwodów ciała (brzuch, uda, biodra).
  • Oczyszcza organizm z toksyn. Pektyny eliminują z organizmu metale ciężkie takie jak kobalt i ołów, przetwarzając je w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu. Pektyny redukują przyswajanie szkodliwego strontu 90. Eliminują nawet substancje rakotwórcze takie jak azotany.
  • Poprawia wygląd skóry. Błonnik pektynowy pomaga skutecznie wypłukiwać zanieczyszczenia z organizmu, co oprócz jego odtrucia przynosi korzyści w poprawie wyglądu i kondycji skóry i cery (mniejsza skłonność do cellulitu).
  • Działa gojąco na wrzody. Pektyny działają niszcząco na takie bakterie jak gronkowiec i paciorkowiec. Za pomocą pektyny próbowano leczyć głębokie, dochodzące do kości, ropiejące rany. Okazało się, że roztwór wodny pektyny ułatwił gojenie się ran, dzięki niszczącemu wpływowi na bakterie oraz przyspieszaniu powstawania nowej zdrowej tkanki. Pektyny wspomagają leczenie rownież rany wewnętrzne np. wrzody i krwawienia w całym przewodzie pokarmowym.
  • Przeciwdziała wzdęciom. Pektyna ma zdolność do wiązania gazów jelitowych wewnątrz swojej struktury, przywracając jednocześnie równowagę korzystnej flory bakteryjnej oraz normalizuje proces fermentacji i trawienia pokarmów.
  • Oczyszcza i regeneruje jelita. Błonnik celulozowy poddany działaniu soków trawiennych wydziela dobroczynne śluzy i łagodnie oczyszcza ścianki jelit. Jednym z silniejszych śluzo-twórczych błonników jest babka płesznik. Natomiast zawarte w lnie kwasy tłuszczowe Omega 3 działają przeciwzapalnie i regenerująco na śluzówkę jelit.
  • Obniża poziom estrogenu. Dostateczna ilość błonnika w diecie wpływa korzystnie na zdrowie systemu hormonalnego kobiet. Przy jego braku i zaburzonej równowadze flory bakteryjnej może dochodzić do wtórnego syntetyzowania estrogenu. Zbyt wysoki poziom estrogenu sprzyja powstawaniu mięśniaków, rakowi piersi i macicy. Z badań wynika, iż wysokie spożycie błonnika przez kobiety zmniejsza u nich ryzyko wystąpienia nowotworu piersi nawet o 40%.
  • Działa przeciwnowotworowo. Reguralne spożycie błonnika w prawidłowych dawkach to jeden ze sposobów na obniżenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Dieta wzbogacona pektyną jabłkową znacząco zmniejsza liczbę guzów nowotworowych i częstość guzów okrężnicy.

Regularne spożycie błonnika w odpowiednich proporcjach to klucz do Twojego zdrowia.

Natalia Łukaszowa