Jesienią nasz organizm potrzebuje więcej uwagi niż zwykle, a pogoda nie zawsze bywa naszym sprzymierzeńcem. Jednak zamiast sięgać po leki z apteki, warto wspomóc się odpowiednimi naturalnymi suplementami diety, które mogą nam dać tak potrzebną do życia energię i pomogą ustrzec się przed chorobami.


Według badań naukowych w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego zdecydowanie pomaga witamina D. Aktywacja reakcji immunologicznej wymaga obecności witaminy D3, której receptory posiadają makrofagi, monocyty, komórki dendrytyczne oraz aktywne limfocyty T i B. Witamina D3 jako immunomodulator przyczynia się również do osłabienia zdolności komórek dendrytycznych do prezentacji antygenu, co pociąga za sobą mniejszą skłonność do wystąpienia reakcji alergicznych. Niedobór witaminy D poważnie upośledza równowagę fizjologiczną organizmu, a także może przyczyniać się do rozwoju wielu schorzeń. Niezależni eksperci są zgodni: w okresie od października do kwietnia warto rozważyć jej suplementację. Zespół Ekspertów z udziałem konsultantów krajowych i prezesów towarzystw naukowych rekomenduje suplementację w dawce 2000-4000 IU (50-100 µg) na dobę przez cały rok u osób powyżej 75 roku życia (w zależności od masy ciała i podaży w diecie).

Kolejną witaminą wartą uwagi, jest witamina C. Bierze ona udział w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie. Jej działanie w obrębie układu odpornościowego obejmuje zwiększanie aktywności białych krwinek, interferonu oraz jest silnym przeciwutleniaczem. Preparatów witaminy Cna rynku jest bardzo wiele, jest ona też często stosowana jako środek konserwujący żywność. Większość z nich to czysta postać kwasu askorbinowego, bardzo tania, jednak podlegająca znacznym ograniczeniom wchłaniania w przewodzie pokarmowym, a szczególnie w jelitach, gdzie środowisko jest alkaliczne i następuje proces neutralizacji kwaśnych właściwości witaminy C, co przy przyjmowaniu wyższych dawek może prowadzić do niekorzystnych efektów ze strony przewodu pokarmowego, jak np. wytwarzanie gazu i związane z tym wzdęcia, a także stany zapalne tkanek, biegunki i w konsekwencji znaczne zmniejszenie wchłaniania witaminy C. Stąd trwają wciąż poszukiwania takich modyfikacji tej powszechnej, ale niezbędnej witaminy, aby zredukować te niekorzystne zjawiska do minimum i jednocześnie zwiększyć jej wchłanianie z przewodu pokarmowego w celu dostarczenia jak największych ilości do komórek organizmu. Ester-C® to wyjątkowa i opatentowana forma askorbinianu wapnia-treonatu. Jest on produkowany przy użyciu zastrzeżonego, opartego na wodzie procesu wytwarzania, w wyniku którego powstaje produkt o neutralnym pH, zawierający naturalnie występujące metabolity witaminy C (kwas L-treonowy, L-lyksonowy i L-ksylonowy). Główną zaletą Ester-C® jest jego szybkie wchłanianie i 24-godzinna retencja w układzie odpornościowym. Jest buforowany do neutralnego pH, więc jest łagodny dla przewodu pokarmowego. Badania dowodzą, że Ester-C jest lepiej tolerowany przez organizm człowieka niż kwas L-askorbinowy. Ponadto, jest on prawie dwukrotnie (189%) lepiej wchłaniany przez komórki układu odpornościowego człowieka – limfocyty T, niż inna popularna forma witaminy C – askrobinian wapnia.

Aby układ odpornościowy wydajniej pracował i bronił nas przed jesiennymi chorobami, należy uzupełnić naszą codzienną dietę w naturalne suplementy, których na rynku występuje wiele w różnych postaciach, jednak podejmując decyzję o zakupie, należy szczególnie zwracać uwagę na ich skład i sposób produkcji.

Jednym, z powszechnie znanych i skutecznych naturalnych suplementów wspierających naszą odporność jest Zielony Propolis. Green Propolis w płynie Propolis jest używany w medycynie ludowej od wieków. Badania udowodniły jego działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające, przeciwwrzodowe i przeciwnowotworowe. Jest najaktywniejszym biologicznie produktem pszczelim. Wyróżnia się następujące typy chemiczne propolisu: brązowy (głównym źródłem roślinnym jest topola); propolis czerwony (pochodzący z rośliny Dalbergia ecasophylum) oraz propolis zielony (zbierany przez pszczoły z rośliny Baccharis dracunculifolia). Zielony propolis jest żywiczną wydzieliną: produktem zbieranym przez pszczoły z brazylijskiej rośliny rosnącej w Amazonii – połączoną z dodawanym przez owady woskiem i wydzieliną gruczołową. Kolor propolisu pochodzi od chlorofilu obecnego w młodych tkankach rośliny. Skład chemiczny propolisu jest ściśle związany z ekologią tego regionu, który charakteryzuje się brakiem ryzyka zanieczyszczeń; na jego obszarze nie stosuje się również zabiegów z użyciem pestycydów. Jednym z najważniejszych składników aktywnych zielonego brazylijskiego propolisu jest artepilina C - pochodna kwasu cynamonowego zidentyfikowana jako posiadająca ważne właściwości biologiczne, które obejmują działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. W związku z zauważalnym wzrostem oporności bakterii na antybiotyki, rośnie zainteresowanie zastosowaniem zielonego propolisu jako produktu pszczelego o najwyższej aktywności przeciwdrobnoustrojowej.

Działanie przeciwwirusowe Zelonego propolisu: Adenovirus, Coronavirus, Herpes symplex, Influenca A and B virus, Newcastle diseasae virus, Polio virus, Vaccinia, Rotavirus; Vesicular Stomatitis Virus, Coronar virus. Kolejnym produktem wartym zwrócenia szczególnej uwagi jest Colostrum.Pure Colostrum Goat. Colostrum, to pierwsze mleko samic ssaków, które produkowane jest przez ich gruczoły mlekowe krótko przed oraz do kilkudziesięciu godzin po porodzie. Ze względu na właściwości colostrum, do których należy działanie antybakteryjne oraz immunostymulacyjne, zalecane jest w diecie osób z obniżoną odpowiedzią immunologiczną. Skład colostrum – ponad 250 substancji czynnych – wyjaśnia jego wielokierunkowe działanie. Zawiera m. in. przeciwciała, aminokwasy, witaminy i minerały, czynniki wzrostu, immunoglobuliny, które stanowią ponad 50% składnika białkowego i zapewniają ochronę przeciwdrobnoustrojową poprzez neutralizację bakterii, toksyn bakteryjnych, wirusów i niektórych pasożytów.

Niedobory odporności najczęściej występują w okresie jesienno-zimowym oraz u dzieci i osób starszych. U osób z niesprawnie działającym układem immunologicznym colostrum dokonuje takiego samego procesu, jak u noworodków: stymuluje go do prawidłowego działania. Składniki colostrum usprawniają odporność organizmu w podwójny sposób - dostarczają niezbędnego budulca (aminokwasów) oraz wspierają naturalną reakcję obronną przeciw patogenom. Odpowiedni stan jelit to jeden z najważniejszych warunków prawidłowej odporności. Składniki colostrum wpływają przede wszystkim na stan śluzówki i równowagę flory bakteryjnej.

Największą zdolność immunomodulacyjną spośród składników colostrum mają polipeptydy, m. in. kazeina, która ma także działanie ochronne przed wieloma rodzajami infekcji bakteryjnych poprzez stymulację produkcji G-CSF (czynnika stymulującego proliferację granulocytów w szpiku kostnym). 


Kolejny z polipeptydów - laktoferyna - to białko o szerokim działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym, za które odpowiedzialna jest jej rola w metabolizmie żelaza. Laktoferyna działa także przeciwwirusowo - zarówno bezpośrednio (blokując adhezję i wnikanie wirusów do komórek), a także aktywując układ immunologiczny w stosunku do całej gamy wirusów. Lizozym i laktoperoksydaza w połączeniu z laktoferyną wzmacniają jej działanie przeciwbakteryjne.